Σάββατο, 21 Ιουλίου 2012


ΤΟΜΑΤΑ
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι στους Νομούς Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας και Φθιώτιδας και στις περιοχές όπου καλλιεργείται η επιτραπέζια και η βιομηχανική τομάτα υπάρχουν οι παρακάτω εχθροί και ασθένειες:
  • Πράσινο σκουλήκι, Τuta absoluta, τετράνυχος, έναρξη κλαδοσπορίου στις πολύ πρώϊμες καλλιέργειες επιτραπέζιας τομάτας.
ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ
Σε ορισμένες περιοχές διαπιστώθηκαν ελάχιστες προσβολές από πράσινο σκουλήκι στους καρπούς της τομάτας. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι εκτός από την άμεση προσβολή ευνοείται δευτερογενώς και η ανάπτυξη ασθενειών στους καρπούς.
Επεμβάσεις με εντομοκτόνα να γίνουν μόνο όταν διαπιστωθεί η προσβολή και όχι προληπτικά, χωρίς δηλ. να έχει διαπιστωθεί η παρουσία προνυμφών (σκουληκιών) στο χωράφι. Για την ορθή αντιμετώπιση κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική η έγκαιρη διαπίστωση της προσβολής σε ποσοστό 3-5% γι αυτό οι παραγωγοί θα πρέπει να επιθεωρούν συχνά τις φυτείες τους. Συστάσεις: Βάκιλος θουριγγίας κ.α. επιτρεπόμενα σκευάσματα.
TUTA ABSOLUTA
Η εμφάνιση του εντόμου στις πολύ πρώιμες καλλιέργειες επιτραπέζιας υπαίθριας τομάτας έγινε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Το έντομο έχει πολλές γενεές και σύντομο βιολογικό κύκλο. Οι μεγάλες οπές εισόδου και εξόδου είναι τα συμπτώματα στους καρπούς.
Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα : βάκιλος θουριγγίας, αμπαμεκτίνη κ.α. εγκεκριμένα σκευάσματα. Οι ψεκασμοί να γίνονται κατά προτίμηση μετά τη δύση του ήλιου και με ένα μόνο εκλεκτικό εντομοκτόνο (για tuta absoluta και πράσινο σκουλήκι).
ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσβολή από τους εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι και για τον λόγο αυτό χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση από τους παραγωγούς. Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (στα πρώτα στάδια 3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά.
Έναρξη του τετρανύχου διαπιστώθηκε στις πολύ πρώιμες καλλιέργειες επιτραπέζιας τομάτας, στις μεσοπρώιμες, καθώς αναμένεται και στη βιομηχανική τομάτα.
ΚΛΑΔΟΣΠΟΡΙΟ (Cladosporium)
Εμφανίζονται πρώτα στα κατώτερα φύλλα κιτρινοπράσινες ή κίτρινες κηλίδες. Σε προχωρημένο στάδιο οι κηλίδες γίνονται κιτρινοκαστανές και νεκρωτικές. Στην κάτω επιφάνεια η περιοχή των κηλήδων καλύπτεται από εξάπλωση του παθογόνου η οποία έχει χρώμα ανοιχτό καστανό ή γκρίζο καστανό. Η εμφάνιση του παθογόνου μύκητα έγινε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου στις πολύ πρώιμες καλλιέργειες επιτραπέζιας τομάτας στους Νομούς Καρδίτσας, Λάρισας και στο Ν. Μαγνησίας σε επιτραπέζια τομάτα σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα (Ν. Αγχίαλος, Αλμυρός). Συστάσεις : ΟΙ καλλιέργειες στις οποίες διαπιστώνεται η ύπαρξη του παθογόνου να ψεκαστούν με boscalid - pyraclostrobin.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Να τηρούνται αυστηρά:
  • Οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων.
  • Το τελευταίο επιτρεπόμενο χρονικό όριο ψεκασμού πριν τη συγκομιδή, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα κάθε σκευάσματος.
  • Τα ακαρεοκτόνα δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με άλλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ:
  • Ο καύσωνας πρέπει να βρει τα φυτά ποτισμένα. Συνήθως ποτίζουμε απογευματινές ώρες. Διαφορετικά καίγονται ανθοταξίες.
  • Οι λιπάνσεις κατά τη διάρκεια του καύσωνα δεν επιτρέπονται διότι τα φυτά δεν μπορούν να απορροφήσουν θρεπτικά στοιχεία όταν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 35 βαθμούς Κελσίου. Με την προσθήκη λιπασμάτων (π.χ. νιτρικά, ουρία κλπ) κατά την περίοδο του καύσωνα καίμε το ριζικό σύστημα των φυτών και δημιουργούμε πύλες εισόδου παθογόνων από το ριζικό σύστημα.
  • Οι ψεκασμοί να γίνονται μετά τη δύση του ηλίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου